Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z makaronem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola biała 50 dag
szałwia 1 listek
sól
por 1 szt
marchewka 2 szt
kapusta włoska 1/4 główki
seler naciowy 1 łodyga
cukinia 1 szt
ziemniaki 3 szt
pomidory 3 szt
masło 1 łyżka
olej 4 łyżki
bulion warzywny 1,5 L
makaron rurki 10 dag
czosnek 1 ząbek
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
papryczka chili 1 szt
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z makaronem

Fasole zalać osoloną wodą, odstawić na noc, następnego dnia gotować 30-45 minut. Warzywa oczyścić i umyć. Por pokroić w krążki, marchewki na małe kawałki, kapustę w paski, seler i cukinie w plastry. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki.W garnku rozgrzać masło z 2 łyżkami oleju, włożyć por i poddusić. Następnie dodać fasolę i pozostałe warzywa. Całość dusić ok 10 minut. Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu 20-30 minut. Zupę kilkakrotnie zamieszać, doprawić solą. Dodać makaron i ugotować al dente. Czosnek oczyścić, pokroić w plasterki razem z rozmarynem i chili podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać do zupy. Podawać z bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak