Zupa jarzynowa z kaszą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    30 dag
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    0,5 szt
  • seler

    0,4 szt
  • liście laurowe

    2 szt
  • por

    0,5 szt
  • ziemniaki

    25-30 dag
  • kapusta biała

    5 dag
  • kasza jęczmienna

    2 łyżki
  • śmietana

    0,5 szkl
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • starta gałka muszkatołowa

    do smaku
  • natka pietruszki

    siekana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa jarzynowa z kaszą foto
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć, zalać zimną wodą ( ok. 2 l). Dodać płaską łyżeczkę soli i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2 - Zupa jarzynowa z kaszą foto
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa.
Krok 3 - Zupa jarzynowa z kaszą foto
Dodać liście laurowe, zagotować, wsypać kaszę i gotować około 10-15 minut.
Krok 4 - Zupa jarzynowa z kaszą foto
Por i kapustę umyć, posiekać i dorzucić do gotującej się zupy. Gotować do miękkości warzyw i kaszy.
Krok 5 - Zupa jarzynowa z kaszą foto
Śmietanę włożyć do kubeczka, wsypać mąkę.Wymieszać, zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka, dodać ugotowane mięso, zagotować. Przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat