Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą i kurkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wieprzowe 500 g
ziemniaki 4-5 dużych
marchewka 2 duże
seler 1/2 małego
natka pietruszki pęczek
kurki 200 g
soczewica czerwona 1/2 szkl.
ziele angielskie 3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
czosnek 1 ząbek
Liść lubczyku suszony Prymat 1
śmietana do smaku
por (biała część) mały

Porada

Zamiast kurek można użyć innych grzybów leśnych lub pieczarek.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą i kurkami

Z kości wieprzowych z dodatkiem liścia lubczyku, liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego przygotować ok. 2 litry wywaru.

Marchewkę i seler pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, por w paseczki, natkę posiekać.
Kurki oczyścić, opłukać i osączyć - pokroić w dowolne kawałki.
Soczewicę opłukać na sicie i dokładnie osączyć.

Do przecedzonego wywaru dodać warzywa, soczewicę i grzyby, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu - gotować na niewielkim płomieniu, aż wszystkie składniki zmiękną. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.

Gotową zupę doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą - na talerzu dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 29.08.2014 15:21
fajny smak
Alex_M 29.08.2014 14:57
pyszna zupa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak