Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa pod chmurką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 szt
jajko 1 szt
porcja rosołowa 1 szt
włoszczyzna 1 szt
brukselka 20 dkg
fasola szparagowa 20 dkg
brokuły 1 szt
papryka 1 szt
tymianek do smaku
pieprz do smaku
cebula czerwona 0,5 szt
woda 4 litr
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
curry do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa pod chmurką

Kroki postępowania

1
Porcję rosołową wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania.
Krok 1 - Zupa jarzynowa pod chmurką foto
2
Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
Krok 2 - Zupa jarzynowa pod chmurką foto
3
Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet z kurczaka.
Krok 3 - Zupa jarzynowa pod chmurką foto
4
Mięso z kurczaka mielemy, dodajemy przyprawy wg uznania: vegetę, curry, pieprz, posiekany świeży tymianek, jak również żółtko jajka i ubitą pianę z białka. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 4 - Zupa jarzynowa pod chmurką foto
5
Przygotowany wcześniej, przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kostką warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy.
Krok 5 - Zupa jarzynowa pod chmurką foto
6
Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając ugotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Krok 6 - Zupa jarzynowa pod chmurką foto
7
Gotowa zupa smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i następnego dnia.
Krok 7 - Zupa jarzynowa pod chmurką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 06.02.2013 06:25
pyszna i taka kolorowa
miroslawa 06.02.2013 04:23
rewelacyjna zupka, poproszę porcję do miseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak