zupa jarzynowa krem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko kurczaka

    1
  • marchew

    4
  • pietruszka

    1
  • por

    1
  • ziemniak

    1
  • Bazylia suszona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udko wrzucamy do garnka z wodą (woda ma przykrywać udko) i zaczynamy gotować. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, białą część pora i ziemniaka i kroimy na kawałki długości ok 5 cm. Gdy woda się zagotuje, ściągamy ewentualne szumowiny, wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy wszystko jest jeszcze gorące, dodajemy ok 3 szczypty bazylii, sól i pieprz. Wyjmujemy udko, obieramy z kości i wrzucamy znów do zupy. Całość miksujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Można również dodać łyżkę śmietany, lub posypać pietruszką świeżą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 22.01.2014 21:27
bardzo fajny przepis
mat96uk 22.01.2014 20:35
pychotka , zrobie sobie taką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat