Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
kukurydza w puszce 5 lyzek
fasolka szparagowa 100 g
kalafior pol szt
czosnek 1 szt
smietana 18% 100 g
mąka pszenna 2 lyzki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 ziaren
kostka warzywna 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 lyzeczka
kurkuma 1/4 lyzeczki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki usuwamy koncowki i kroimy ją na mniejsze części. Do warzyw dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora i zalewamy całość zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde, dodajemy mrożony groszek i zioła prowansalskie.
Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy mątewką, aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 23.02.2017 13:41
Smakowita i pożywna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak