Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pręga wołowa bez kości 80 dag
marchewki 2 szt
papryka czerwona 1 szt
seler 0,25 szt
pietruszka 1 szt
czosnek 1 ząbek
ziemniaki 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
lubczyk mrożony 1 łyżka
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
olej do smażenia
mąka pszenna 1 szklanka
natka pietruszki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso. Jarzyny obrać, umyć i pokroić - marchewkę i pietruszkę w plastry, a seler i paprykę w kostkę. Dodaj je do obsmażonego mięsa i chwilę podsmaż. W garnku zagotuj 1,5 l. wody z niewielką ilością soli, wrzuć podsmażoną zawartość patelni. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i na małym ogniu gotuj ok. 40 min.
Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Dorzuć je do zupy i gotuj, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.Pokrój drobno czosnek, dodaj do zupy.
Dopraw do smaku dosypując: słodką paprykę, majeranek, lubczyk, pieprz i sól. Koncentrat pomidorowy wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy ( śmietanę należy zahartować, aby się nie zważyła). Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak