Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zupę

  • cebula

    3-4 szt
  • marchewka

    3 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • ziemniaki

    4-5 szt
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • liście laurowe Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie całe

    5 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • słodka papryka Prymat

  • papryka ostra Prymat

  • mielony kminek Prymat

  • wędzona papryka w proszku

  • olej

    1 łyżka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka

Składniki na marynatę

  • mięso wieprzowe bez kości

    500 g
  • mięso wołowe bez kości

    300 g
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • papryka słodka mielona

    2 łyżki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżka
  • mielony kminek Prymat

    1 łyżka
  • olej

    1-2 łyżki

Dodatkowo

  • natka pietruszki

  • bulion na żeberkach

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa gulaszowa foto
Przygotowanie marynaty:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy i olej, wrzucamy mięso i dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum godziną, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Zupa gulaszowa foto
Przygotowanie zupy:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę (obraną), selera naciowego i papryki kroimy w plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się ładnie zarumieni. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy marchewkę i gotujemy dalej.
Krok 3 - Zupa gulaszowa foto
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, selera naciowego, papryki chili i czosnek. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat. Dusimy ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem i kminkiem.
Zupę gulaszową podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

12.12.2016 12:35
smaczna zupa

pestka

06.09.2016 07:26
smaczny obiad

Ewa104

25.02.2015 09:49
Baaaardzo lubię takie zupy,zwłaszcza na taka porę roku.

R'n'G Kitchen

23.02.2015 22:16
Kocham tę zupę :D

ada.la

23.02.2015 20:44
pyszna zupka

wyattearp

23.02.2015 19:41
smacznie wygląda

barbara11561

23.02.2015 18:52
lubię taką zupę gulaszową_pyszna

ania2610

23.02.2015 18:23
bardzo lubię takie jedzonko

Jadwiga/Jaga85

23.02.2015 17:53
Jak zawsze pięknie i smacznie!

cukiereczek

23.02.2015 17:12
pyszna,sycąca,rozgrzewająca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat