Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa ze śmietaną
Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem (płyn zachowałem). Opłukałem, pokroiłem w paski. Płyn, w którym moczyły się grzyby przecedziłem przez gęste sito. Włożyłem do niego grzyby i pół godziny gotowałem redukując tak, żeby pozostało nie więcej niż 200 ml płynu.
Obraną cebulę, posiekałem, podsmażyłem na maśle , zalałem bulionem, gotowałem 20 minut. Dodałem pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, dodałem grzyby wraz z wywarem i gotowałem, aż ziemniaki były miękkie. Wymieszałem śmietany dodając kilka łyżek zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem pokrojoną marchewkę wyjętą z bulionu warzywnego, doprowadziłem do wrzenia, zdjąłem z ognia.