Zupa grzybowa ze śmietaną

Zupa grzybowa ze śmietaną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Klasyczna zupa z suszonych grzybów. Można podać czysta lub zabieloną śmietaną, z ziemniakami lub z makaronem. Dobrze sprawdzają się łazanki. My dodaliśmy spaghetti, bowiem takie nam zostało z poprzedniego dnia.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion warzywny:

  • marchew młoda

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 pęczek
  • por

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    8 sztuk
  • liście laurowe Prymat

    1 sztuka

Zupa:

  • grzyby suszone

    50 gramów
  • bulion warzywny

    1.2 litra
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    100 mililitrów
  • śmietana słodka

    50 mililitrów
  • młode ziemniaki

    6 sztuk
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem (płyn zachowałem). Opłukałem,  pokroiłem w paski. Płyn, w którym moczyły się grzyby przecedziłem przez gęste sito. Włożyłem do niego grzyby i pół godziny gotowałem redukując tak, żeby pozostało nie więcej niż 200 ml płynu.

Obraną cebulę, posiekałem, podsmażyłem na maśle , zalałem bulionem, gotowałem 20 minut. Dodałem pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, dodałem grzyby wraz z wywarem i gotowałem, aż ziemniaki były miękkie. Wymieszałem śmietany dodając kilka łyżek zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem pokrojoną marchewkę wyjętą z bulionu warzywnego, doprowadziłem do wrzenia, zdjąłem z ognia.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy pietruszki młodej wraz z natką oraz młode selery.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat