Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa ze śmietaną

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczna zupa z suszonych grzybów. Można podać czysta lub zabieloną śmietaną, z ziemniakami lub z makaronem. Dobrze sprawdzają się łazanki. My dodaliśmy spaghetti, bowiem takie nam zostało z poprzedniego dnia.

Składniki:

Bulion warzywny:

marchew młoda 3 sztuki
pietruszka 1 pęczek
por 1 sztuka
seler korzeniowy 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Zupa:

grzyby suszone 50 gramów
bulion warzywny 1.2 litra
cebula 1 sztuka
mąka 1 łyżka
kwaśna śmietana 100 mililitrów
śmietana słodka 50 mililitrów
młode ziemniaki 6 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek

Porada

W przepisie użyliśmy pietruszki młodej wraz z natką oraz młode selery.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa ze śmietaną

Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem (płyn zachowałem). Opłukałem,  pokroiłem w paski. Płyn, w którym moczyły się grzyby przecedziłem przez gęste sito. Włożyłem do niego grzyby i pół godziny gotowałem redukując tak, żeby pozostało nie więcej niż 200 ml płynu.

Obraną cebulę, posiekałem, podsmażyłem na maśle , zalałem bulionem, gotowałem 20 minut. Dodałem pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, dodałem grzyby wraz z wywarem i gotowałem, aż ziemniaki były miękkie. Wymieszałem śmietany dodając kilka łyżek zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem pokrojoną marchewkę wyjętą z bulionu warzywnego, doprowadziłem do wrzenia, zdjąłem z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak