Dwie garści suszonych podgrzybków zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć pokrywką i zostawiamy na około godzinę. Do grzybów dodać pokrojoną w kostkę łopatkę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dodać 1 łyżeczkę soli, 100 g kaszy jęczmiennej i gotować około 20 minut. Na tarce warzywnej o dużych oczkach zetrzeć marchewkę i kawałek selera, ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę i chwilkę dusić, następnie dodać startą marchewkę i seler, dusić jeszcze jakieś 3 minut. Wszystko wraz z ziemniakami wrzucić do garnka z mięsem i grzybami. Dodać 2 łyżeczki Consommé lub 500 ml rosołu, kilka listków lubczyku i gotować około 10 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jogurt naturalny zahartować wrzącą zupą i wlać do zupy, już nie gotować. Zupę grzybową przelać do miseczek, można udekorować świeżym lubczykiem.