Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki suszone 2 garści
łopatka wieprzowa 25 dag
kasza jęczmienna 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 sz
ziele angielskie 2 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
marchew 1 szt
seler 1/5 szt
ziemniaki 2 szt
masła 1 łyżka
cebula 1/2 szt
Consommé lub rosół
jogurt naturalny 200 ml
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków

Dwie garści suszonych podgrzybków zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć pokrywką i zostawiamy na około godzinę. Do grzybów dodać pokrojoną w kostkę łopatkę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dodać 1 łyżeczkę soli, 100 g kaszy jęczmiennej i gotować około 20 minut. Na tarce warzywnej o dużych oczkach zetrzeć marchewkę i kawałek selera, ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę i chwilkę dusić, następnie dodać startą marchewkę i seler, dusić jeszcze jakieś 3 minut. Wszystko wraz z ziemniakami wrzucić do garnka z mięsem i grzybami. Dodać 2 łyżeczki Consommé lub 500 ml rosołu, kilka listków lubczyku i gotować około 10 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jogurt naturalny zahartować wrzącą zupą i wlać do zupy, już nie gotować. Zupę grzybową przelać do miseczek, można udekorować świeżym lubczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 06.02.2014 17:56
bardzo dobre:)
monika141 27.11.2013 14:35
pyszna zupka
Ewa104 22.03.2013 17:04
Wyśmienicie wygląda.
Pomocnik 21.03.2013 09:04
pyszna zupa
iziona 21.03.2013 08:02
Kurczę :), ale mi się teraz zachciało takiej zupki :)
Adam/ZUB3R 20.03.2013 21:10
wygląda bardzo smacznie
Aannkaa82 20.03.2013 20:59
Oj taka zupka to musi być pyszna. Ja nigdy nie gotuję zup z suszonych grzybów bo żal mi je wrzucać do zupy. MOże dlatego, że zawsze mam ich za mało (nie ważne ile bym miała :)) a kupionych nie używam, tylko osobiście obrane i zasuszone.
Monika58 20.03.2013 20:33
pycha zupa
Papryczka 20.03.2013 20:27
bardzo taką zupę lubimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak