Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z pulpecikami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ostatnimi czasy gustujemy w polskich boczniakach. Można je przygotowywać na różne sposoby. Pierwszy raz spróbowaliśmy tradycyjnych, panierowanych i to nas do nich przekonało. Później przyszedł czas na eksperymenty. Wierzcie, warto ;)

Składniki:

Składniki:

cebula 1 sztuka
boczniaki 150 gramów
groszek cukrowy 100 gramów
ziemniaki 3 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
kasza pęczak 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe 200 gramów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bulion warzywny 1.5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z pulpecikami

Cebulę siekamy.
Grzyby kroimy na paski.
Groszek kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Czosnek rozgniatamy nożem.

Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans.

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak