Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z pomidorami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki 500 g oczyszczonych
ziemniaki 7-8 sztuk
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
bulion drobiowy 300 ml
cebula 1 duża sztuka
por (biała część) 1 sztuka
pomidory 3 dojrzałe sztuki
masło klarowane
kwaśna śmietana 200 ml
natka pietruszki 1/2 pęczka posiekanej
sól i pieprz

Porada

Wspaniałe połączenie grzybów leśnych z soczystymi pomidorami w domowej zupie.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z pomidorami

Kroki postępowania

1
Grzyby przekroić na mniejsze kawałki , obgotować przez dwie min w osolonym wrzątku.
Krok 1 - Zupa grzybowa z pomidorami foto
2
Marchew , pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć.
Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę , marchew z pietruszką w pół plastry.
Warzywa umieścić w garnku , zalać o 2 l. wody , zagotować.
Do warzyw wlać bulion drobiowy, gotować aż staną się pół miękkie.
Krok 2 - Zupa grzybowa z pomidorami foto
3
Cebulę pokroić w kostkę , opłukanego pora w pół plastry .
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki , także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę z porem , dodać pomidory.
Dusić do momentu aż się rozpadną.
Krok 3 - Zupa grzybowa z pomidorami foto
4
Zawartość patelni przelać do garnka z zupą , dodać także grzyby.
Gotować do miękkości wszystkich składników.
Krok 4 - Zupa grzybowa z pomidorami foto
5
Śmietanę wymieszać z chochlą zupy , przelać do garnka.
Doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Krok 5 - Zupa grzybowa z pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak