Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z makaronem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 3-4 dag
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana gęsta 1/2 szkl
makaron 10 dag
woda 1 l
gałka myszkatołowa mielona do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z makaronem

Grzyby zamoczyć w zimnej wodzie na 10 minut, odlać wodę, grzyby wypłukać, wlać świeżej i moczyć około 1 godziny. Następnie gotować w tej samej wodzie około 40-50 minut. Po 20 minutach dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Ugotowane grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować. Do gotowej zupy dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.01.2014 11:50
mam smaka ta taką zupkę :)
Iwusia 21.01.2013 23:17
ulubiona zupka mojego taty :)
Motorek 28.11.2012 08:44
bardzo smaczna
olkaaa 27.11.2012 08:02
uwielbiam grzybową!
Bogusiaz 27.11.2012 00:27
bardzo lubię zupę grzybową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak