Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z makaronem

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna zupa grzybowa, nie tylko na święta. Zupa podana jest z łazankami i smakuje obłędnie.

Składniki:

Składniki:

wywar grzybowy 1 litr
grzyby suszone 1 szklanka
podgrzybki 70 dag
woda 2.5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
śmietana 18-procentowa 200 gramów
woda 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
smalec 2 łyżki

Porada

Zawsze zamrażam wodę z obgotowywania grzybów takich jak prawdziwki, podgrzybki, które po obgotowaniu robię jako marynowane, oczywiście też przy sortowaniu grzybów do suszenia część też po obgotowaniu zamrażam i jest pyszna zupa grzybowa lub inne potrawy z dodatkiem tych grzybów czy wywaru.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z makaronem

Do garnka wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub na tarce startej i zagotować.

Dodać zamrożoną porcję wywaru grzybowego, porcję zamrożonych podgrzybków, porcję suszonych prawdziwków.

Dodać łyżkę domowego smalcu ze skwareczkami i gotować z 40 minut na średnim ogniu.

Dodać sól, gałkę muszkatołową, pieprz zmielony, śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy mieszając.

Podać z ugotowanym makaronem np. kokardki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.01.2019 21:49
Taka zupa to musi być pyszna :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:39
Zupka smakowita i kusząca.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak