Zupa grzybowa z jarzynami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby świeże

    150 g
  • pieczarki

    150 g
  • pietruszka

    1
  • marchew

    1
  • seler

  • cebula

    2
  • przyprawa uniwersalna

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

    2 łyżki
  • wywar drobiowy

  • makaron łazanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą wodę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby dusimy pod przykryciem ok 10 minut i przekładamy do 3 l garnka razem z powstałym podczas duszenia sosem.

2. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Na tej samej patelni co dusiliśmy grzyby, roztapiamy pozostałe masło i dodajemy warzywa. Całość podsmażamy ok 5 minut.

3. Do grzybów dodajemy warzywa i wlewamy wywar drobiowy. Zupę gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wegetą, a także dodajemy makaron.


Do zupy grzybowej możecie użyć dowolnego wywaru - drobiowego, wołowego lub grzybowego, ale jeżeli go nie macie, bez problemu zrobicie ją na czystej wodzie (masło ze smażenia warzyw da odpowiedni smak).
Zupę możecie również zabielić śmietanką 30%, ale ja osobiście tego nie robię (zabielam jedynie pieczarkową).
Zamiast makaronu, śmiało można dodać ziemniaczki :)


SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 25.05.2015 09:21
lubię grzybową z jarzynami
IwonaKa 01.05.2015 18:30
bardzo lubię,już się nie mogę doczekać świezych grzybów
misia53 20.04.2015 20:46
fajna zupka , lubię grzybki bez robaczków
Wafelek2601 20.04.2015 12:32
Pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat