Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z jarzynami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby świeże 150 g
pieczarki 150 g
pietruszka 1
marchew 1
seler
cebula 2
przyprawa uniwersalna
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 2 łyżki
wywar drobiowy
makaron łazanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z jarzynami

1. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą wodę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby dusimy pod przykryciem ok 10 minut i przekładamy do 3 l garnka razem z powstałym podczas duszenia sosem.

2. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Na tej samej patelni co dusiliśmy grzyby, roztapiamy pozostałe masło i dodajemy warzywa. Całość podsmażamy ok 5 minut.

3. Do grzybów dodajemy warzywa i wlewamy wywar drobiowy. Zupę gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wegetą, a także dodajemy makaron.


Do zupy grzybowej możecie użyć dowolnego wywaru - drobiowego, wołowego lub grzybowego, ale jeżeli go nie macie, bez problemu zrobicie ją na czystej wodzie (masło ze smażenia warzyw da odpowiedni smak).
Zupę możecie również zabielić śmietanką 30%, ale ja osobiście tego nie robię (zabielam jedynie pieczarkową).
Zamiast makaronu, śmiało można dodać ziemniaczki :)


SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 25.05.2015 09:21
lubię grzybową z jarzynami
IwonaKa 01.05.2015 18:30
bardzo lubię,już się nie mogę doczekać świezych grzybów
misia53 20.04.2015 20:46
fajna zupka , lubię grzybki bez robaczków
Wafelek2601 20.04.2015 12:32
Pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak