Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa na białym winie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
marchew 1-2 szt
cebula 1 szt
por (biała część) 1 szt
wino białe wytrawne 1 szklanka
tymianek 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 4 łyżki
masło 2 łyżki
woda 6 szklanek
mąka 1/4 szklanki
podgrzybki 0,5 kg
śmietana 12-procentowa 1 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa na białym winie

Na rozgrzanym maśle wraz z oliwą z oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny.
Por kroimy w prążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.02.2013 14:47
grzybowa z winę pycha
kasienka23 02.02.2013 20:14
smaczna
kasienka23 02.02.2013 20:14
smaczna
mufinka79 02.02.2013 19:15
apetyczna i z winem - nie jadłam :)
czekoladka_m 02.02.2013 18:49
na winie jeszcze nie próbowałam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak