Zupa grzybowa kasztelańska

Zupa grzybowa kasztelańska

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa grzybowa przygotowana na bazie borowików, z dodatkiem czerwonego wina. Wprost wymarzona na wigilijną kolację lub jako pierwsze danie świątecznego obiadu. Polecam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • masło

    3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • cebula

    2 sztuki
  • śmietana 18%

    1 szklanka
  • por

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • mak

    2 łyżki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    2 ziarna
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • borowiki

    300 gramów
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
Suszone grzyby namoczyć w winie i odstawić na kilka godzin. Następnie należy je zagotować na małym ogniu przez ok 20minut. Odstawiamy do przestygnięcia a potem grzyby kroimy w paski. Wina nie wylewamy, bo będzie potrzebne.
Krok 2 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
Cebulę i włoszczyznę drobno szatkujemy, szklimy na maśle. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy wszystko. Dolewamy litr ciepłej wody, wino i gotujemy 10 minut.
Krok 3 - Zupa grzybowa kasztelańska foto

Dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy kolejne 15 minut. (jeśli smak zupy jest mało grzybowy można dodać kostkę grzybową, rozpuścić w zupie, wymieszać).

Krok 4 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, żeby się nie zwarzyła i gdy zacznie gęstnieć żeby się nie zagotowała. Można doprawić do smaku.
Krok 5 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
Na talerzu posypać posiekaną natką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 16.09.2015 17:43
świetna zupa
barbara11561 17.12.2014 21:49
Tez bym taką chętnie zjadła
ben-ka 28.11.2014 10:29
Taką zupę z apetytem bym zjadła.
Mysiunia 27.01.2013 14:53
suszone grzybki, do tego wino - ta zupka musi mieć wspaniały aromat! :)
ulaaa 22.01.2013 00:19
pycha
pacpaw 13.12.2012 23:56
bardzo bogata w smaki zupa. I znajdziemy wino, masełko, a nawet mak. Warto zrobić samemu i przekonać się jak jadła szlachta :o)
angelika14 04.08.2012 19:28
rewelacja
stokrotka 09.04.2012 22:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat