Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

WYWAR

seler korzeniowy 1/2 sztuki
pietruszka korzeń 2 sztuki
marchew 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
por 1/2 sztuki
czosnek 1,5 główki
grzyby suszone 250 gram

Przyprawy

Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarenek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki

Zasmażka

masło 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki

Porada

Doskonała na wigilijny stół jak i na codzienny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Kroki postępowania

1
Do średniej wielkości garnka wlewamy 3 litry zimnej wody i wstawiamy na średniej wielkości palniku. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy. Następnie obrane warzywa plus por kroimy na mniejsze części, lecz nie za drobno. Czosnku dodajemy 3 ząbki przekrojone na pół, resztę zostawiamy na później. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, również tego w ziarenkach. Gotujemy wywar z włoszczyzny, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 1 - Zupa grzybowa foto
2
Gdy warzywa są już miękkie wyjmujemy ugotowane warzywa z gotowego wywaru. Warzywa można wykorzystać do innej potrawy np. sałatki jarzynowej. Do wywaru wrzucamy opłukane grzyby. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny - dopóki grzyby nie zmiękną.
Krok 2 - Zupa grzybowa foto
3
Ugotowane grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki. Może to być zarówno kostka jak i paski.
Krok 3 - Zupa grzybowa foto
4
Czas na przygotowanie zasmażki.
Na patelni roztapiamy masło i powoli dodajemy mąkę ciągle mieszając. Gdy zrobi nam się zasmażka powoli dolewamy wywaru z garnka, nie przerywając mieszania, aby nie powstały grudki.
Krok 4 - Zupa grzybowa foto
5
Następnie wywar z warzyw i grzybów połączony z zasmażką przelewamy do garnka i dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Do garnka wrzucamy również pokrojone grzyby i wyciskamy główkę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu około 15 minut.
Zupa grzybowa powinna mieć wyrazisty smak grzybów i czosnku.
Krok 5 - Zupa grzybowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak