Zupa grzybowa 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • pietruszka

    1 szt
  • marchewka

    2 szt
  • ziemniaki

    2 szt
  • makaron

    30 dag
  • porcja rosołowa

    30 dag
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • grzyby świeże

    30 dag
  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • śmietana 30%

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa grzybowa 2 foto
Grzyby suszone namaczamy w wodzie przez 12 godzin, następnie wodę odlewamy i gotujemy w lekko osolonej, gdy będą miękkie odstawiamy razem z wodą na bok.
Krok 2 - Zupa grzybowa 2 foto
Do garnka wkładamy kawałek porcji rosołowej i pokrojone w kostkę warzywa marchewki, ziemniaki, pietruszkę. Gotujemy rosołek na małym ogniu.
Krok 3 - Zupa grzybowa 2 foto
Grzyby świeże po oczyszczeniu gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 4 - Zupa grzybowa 2 foto
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebule.
Krok 5 - Zupa grzybowa 2 foto
Gdy grzyby świeże i suszone będą już ugotowane, przekładamy je do smażącej się cebuli, doprawiamy, solą i pieprzem, natomiast wodę z ich gotowania, pozostawiamy do zupy.
Krok 6 - Zupa grzybowa 2 foto
Z gotowego już rosołku wyciągamy mięso, dodajemy do garnka zawartość patelni, dolewamy wodę z gotowanych grzybów, chwile zupę gotujemy, na koniec zabielamy śmietaną i wsypujemy natkę pietruszki.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 28.10.2014 14:22
taka wigilijna
R'n'G Kitchen 28.10.2014 12:42
Uwielbiam zupę ze świeżych grzybów!
gosia1988 28.10.2014 11:21
smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat