Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa 2

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

natka pietruszki 1 łyżka
pietruszka 1 szt
marchewka 2 szt
ziemniaki 2 szt
makaron 30 dag
porcja rosołowa 30 dag
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
grzyby świeże 30 dag
grzyby suszone 1 szklanka
śmietana 30% 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa 2

Kroki postępowania

1
Grzyby suszone namaczamy w wodzie przez 12 godzin, następnie wodę odlewamy i gotujemy w lekko osolonej, gdy będą miękkie odstawiamy razem z wodą na bok.
Krok 1 - Zupa grzybowa 2 foto
2
Do garnka wkładamy kawałek porcji rosołowej i pokrojone w kostkę warzywa marchewki, ziemniaki, pietruszkę. Gotujemy rosołek na małym ogniu.
Krok 2 - Zupa grzybowa 2 foto
3
Grzyby świeże po oczyszczeniu gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 3 - Zupa grzybowa 2 foto
4
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebule.
Krok 4 - Zupa grzybowa 2 foto
5
Gdy grzyby świeże i suszone będą już ugotowane, przekładamy je do smażącej się cebuli, doprawiamy, solą i pieprzem, natomiast wodę z ich gotowania, pozostawiamy do zupy.
Krok 5 - Zupa grzybowa 2 foto
6
Z gotowego już rosołku wyciągamy mięso, dodajemy do garnka zawartość patelni, dolewamy wodę z gotowanych grzybów, chwile zupę gotujemy, na koniec zabielamy śmietaną i wsypujemy natkę pietruszki.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.
Krok 6 - Zupa grzybowa 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 28.10.2014 14:22
taka wigilijna
R'n'G Kitchen 28.10.2014 12:42
Uwielbiam zupę ze świeżych grzybów!
gosia1988 28.10.2014 11:21
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak