Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z makaronem i świeżymi grzybami

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mocno grzybowa zupa ze świeżych, niezwykle aromatycznych, pachnących lasem grzybów to świetny pomysł na zupę wigilijną. Taka zupa z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru. Zupa grzybowa jest obok barszczu z uszkami najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole.

Składniki:

Składniki:

grzyby suszone 70 gramów
cebula 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
por 15 cm
bulion warzywny 1,5 litra
marchew 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
śmietanka 30% 90 mililitrów
natka pietruszki 3 łyżki
olej 2 łyżki
masło 82% 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
makaron 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z makaronem i świeżymi grzybami

Zupa grzybowa jest pierwszą potrawą wigilijną w wielu polskich domach. Można przygotować ją z grzybów suszonych, świeżych, a nawet mrożonych. Jeśli zdecydujesz, że chcesz zrobić ją z suszonymi grzybami, to warto wybrać takie, które mimo suszenia zachowują swój intensywny smak, np, borowiki lub podgrzybki.

Wykonanie

1

Suszone grzyby zalej wodą, najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedź i pokrój w paski.

Krok 1 - Zupa grzybowa z makaronem i świeżymi grzybami foto
2

Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle wymieszanym z olejem. Dodaj marchew i pietruszkę, chwilę smaż. Następnie dodaj grzyby, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej bulionem warzywnym. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu około jedną godzinę. Dopraw solą, pieprzem i wlej zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotuj na małym ogniu, dodaj natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2 - Zupa grzybowa z makaronem i świeżymi grzybami foto
3

Zupę grzybową podawaj z makaronem (u mnie gwiazdki, choinki).

Krok 3 - Zupa grzybowa z makaronem i świeżymi grzybami foto

Aromatycznych liście laurowe oraz intensywne ziele angielskie doskonale podkreślają smak grzybów.

Jeśli chcesz zagęścić zupę, to dodaj do niej śmietanę. Makaron można zastąpić kluskami zaparzanymi lub drobną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak