Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa na kościach wędzonych

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wędzone 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
majeranek 2 łyżeczki
sól 0,5 łyzeczki
pieprz 1 szczypta
warzywa suszone 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyzki
cebula biała 1 sztuka
groch 0.5 (połówki)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa na kościach wędzonych

Kroki postępowania

1
Robimy wywar na kościach wędzonych.
Krok 1 - Zupa grochowa na kościach wędzonych foto
2
Groch połówki płuczemy i namaczamy na 3 godziny.
Krok 2 - Zupa grochowa na kościach wędzonych foto
3
Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulkę podsmażamy na palniku gazowym. Dodajemy do wywaru. Groch dodajemy do wody łącznie z wodą w której się moczył.
Krok 3 - Zupa grochowa na kościach wędzonych foto
4
Razem gotujemy przez 30 minut. Dodajemy suszone warzywa i przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Krok 4 - Zupa grochowa na kościach wędzonych foto
5
Zupę podajemy w czystej postaci lub możemy dodać 2 łyżki śmietany. Podajemy z chlebem.
Krok 5 - Zupa grochowa na kościach wędzonych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 25.01.2014 13:39
lubię grochówkę zwłaszcza z dodatkiem wędzonki
Malinka 22.12.2013 22:05
Bardzo lubię taką zupę, jest bardzo smaczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak