Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa z zasmażką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 200 g
kiełbasa wędzona 300-350 g
marchew 1 duża
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
ziemniaki 4-5 szt
ząbek czosnku 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
natka pietruszki 2 łodygi
fasola biała z puszki 1 puszka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat
Kminek mielony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa z zasmażką

Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą).
Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela.
Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie pod przykryciem chwilę dusimy i zalewamy wrzątkiem ( około 2 litrów ).
Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min.
Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko.
Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:41
Uwielbiam takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak