Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

fasola 200 g (drobna)
masło 2 łyżki
bekon 150 g
ząbek czosnku 2
por (biała część)
seler naciowy 2-3 gałązki
marchewki 2
bulion drobiowy 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat
cienka kiełbasa 250 g (czosnkowa)

Pistou

bazylia świeża 1 pęczek (listki)
ząbek czosnku
parmezan starty 3 łyżki
oliwa 50-60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano fasolę płuczemy pod zimną wodą i osączamy. W garnku rozpuszczamy masło ,smażymy pokrojony w paski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli.

Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou.

Pistou:

Listki bazylii ,pokrojony czosnek ,parmezan i oliwę miksujemy razem do momentu uzyskania gładkiej ,jednolitej masy.

Pistou dodajemy jako ostatni składnik do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchnia Marty 02.01.2015 22:02
Mmm.. rewelacyjny przepis! Konkretna i treściwa zupka!
Konczi 02.01.2015 20:08
ależ ona apetycznie wygląda .. zgłodniałam od patrzenia na nią :)
Kolorowa 02.01.2015 20:08
na pewno była smaczna ;) chętnie taką ugotuję
Ada-Gaba 02.01.2015 18:41
pożywna zupa
pajbek 02.01.2015 17:37
Pyszna zupka :-)
RenataZ-et 02.01.2015 16:16
świetna zupa
kasiaw 02.01.2015 15:18
smaczna ta zupa
Malinka 02.01.2015 15:01
Taką zupę zjadłabym ze smakiem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak