Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa na boczku wędzonym z kiełbasą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

fasola czerwona 400 g,
boczek wędzony 300 g,
kiełbasa śląska 2 szt,
marchewka 2 szt,
pietruszka 1 szt,
seler kawałek
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
ziemniaki 5 - 6 szt,

zasmażka;

mąka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa na boczku wędzonym z kiełbasą

Fasolę czerwoną dokładnie opłukać wodą, osaczyć na sicie.

Do garnka włożyć opłukany kawałek boczku wędzonego, obraną, opłukaną marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera, zagotować. Do gotującego rosołu dodać opłukaną fasolkę. Gotować około 15 -20 minut, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić do smaku solą.

Po 20 minutach gotowania dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki,oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbasę. Gotować do miekkości fasolki i ziemniaków.

Zupę zagęścić zasmażką;

Tłuszcz włożyć na patelnię i rozpuścić. Dodać mąkę i dokładnie mieszać drewniana łyżką, aż mąka się przyrumieni.Masa nie może mieć grudek.

U mnie taką zupę każdy sobie doprawia na talerzu dodając ocet i cukier do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak