Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa na boczku wędzonym z kiełbasą
Do garnka włożyć opłukany kawałek boczku wędzonego, obraną, opłukaną marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera, zagotować. Do gotującego rosołu dodać opłukaną fasolkę. Gotować około 15 -20 minut, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić do smaku solą.
Po 20 minutach gotowania dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki,oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbasę. Gotować do miekkości fasolki i ziemniaków.
Zupę zagęścić zasmażką;
Tłuszcz włożyć na patelnię i rozpuścić. Dodać mąkę i dokładnie mieszać drewniana łyżką, aż mąka się przyrumieni.Masa nie może mieć grudek.
U mnie taką zupę każdy sobie doprawia na talerzu dodając ocet i cukier do smaku.