Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 500 gram
ziemniaki 3-4 sztuki
cebula 1 średnia szuka
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
majeranek 1-2 łyżki
kiełbasa śląska 15 deko
boczek wędzony 10 deko
ziele angielskie 3 kulki
mąka pszenna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa

Zalać dzień wcześniej wodą fasole - woda ją rozpęczy. Następnego dnia zalewamy wodą w garnku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i wstawiamy do gotowania na pół godziny. w Międzyczasie kroimy kiełbase i boczek - możemy je trochę poddusić na patelni z cebulą. Kroimy warzywa. Dodajemy do gotującej się fasoli i tak kolejne 30 minut aż przejdzie ich smakiem. Dodajemy majeranek. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i odrobiny masła. Dodajemy do zupy w celu zagęszczenia. Całkowity czas gotowania 1 godzina do półtorej w zależności od rodzaju fasoli. Odstawiamy ugotowaną zupę na kilka godzin, gdyż dopiero tak naprawdę przechodzi porządnie smakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 04.11.2015 23:09
Pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak