Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zupa

woda 3 litry
fasola czerwona 1/2 paczki
kostka rosołowa 1/2 kostki
ziemniaki 7 szt
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa do potraw 1 łyżeczka

Zasmażka

mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 3 łyżki
woda zimna 1/2 szklanki

Porada

Odmierzanie Ilości potrzebnej fasoli: 1 garść fasoli na 1 osobę.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa

1. Fasolę moczyć przez całą noc w 2l wody.
2. Do namoczonej fasoli wraz z wodą, dolać pozostały 1l wody, dodać kostkę rosołową, łyżkę soli, łyżeczkę jarzynki. Gotować do miękkości fasoli.
3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do ich miękkości.
4. Zrobić zasmażkę: Rozpuścić margarynę, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki,
5. Zasmażkę wlać do całości zupy. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zupę zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 12:08
magula - dzięki fasola dośc długo się gotuje, ale zupka pyszna :)
Magula 10.01.2015 16:20
mniam smakowita zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak