Zupa dyniowo-paprykowa

Zupa dyniowo-paprykowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido i papryki jest przepyszna, bardzo łatwa do przygotowania i ma piękny kolor.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia

    50 dag
  • papryka czerwona

    30 dag
  • bulion warzywny

    0.5 litra
  • papryczka chilli

    0.5 sztuka
  • cebula

    0.5 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • śmietanka 30%

    4 łyżki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
  • rodzynki

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa dyniowo-paprykowa

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Zupa dyniowo-paprykowa foto
Dynię i paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i skórką do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą, włożyć na 30-40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Krok 2 - Zupa dyniowo-paprykowa foto
Na rozgrzanym maśle zaszklić posiekaną cebulę i czosnek. Miękkie warzywa ostudzić, papryki obrać ze skórki. Zalać bulionem, dodać cebulę, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z dwiema łyżkami śmietany.
Krok 3 - Zupa dyniowo-paprykowa foto
Podawać z posiekanymi orzechami, rodzynkami i kleksem z pozostałej śmietanki.
IKrakowianka
Gdy zupa z dyni jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody. Dynia hokkaido ma miękką skórkę dlatego nie trzeba jej obierać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Babeczka35 05.01.2019 19:03
Uwielbiam taką zupę :) Zdrowa i sycąca :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:37
Oj na pewno pyszna , jeszcze tak przygotowana i podana.Pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat