Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa z nutką pomarańczy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt duża
oliwa 2 łyżki
bulion drobiowy 6 szklanek
pomarańcz 1 szt
mleko 0,75 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
dynia 1 kg
tymianek 2 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z nutką pomarańczy

Do dużego garnka wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Gdy się rozgrzeje wrzucamy obraną i posiekaną cebulę. Dusimy aż zmięknie tj. ok. 3-4 min. Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną w średnią kostkę dynię /oczyszczona dynia czyli bez skóry i pestek/. Mieszając wszystko razem dusimy ok. 3-4 min. Wlewamy podgrzany bulion. Pomarańcz dokładnie szorujemy, osuszamy, ścieramy na tarce skórkę, wyciskamy sok. Pomarańczową skórkę i sok oraz tymianek dodajemy do zupy. Podgrzewamy ok. 25 min. - do czasu aż dynia zmięknie a następnie zupę miksujemy na gładki jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy mleko, dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy /ale już nie zagotowujemy/ przez 3-4 min. Możemy podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak