Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dynia
1 kg hokkaido -
ryż
1/2 szkl. arborio -
mleko
do smaku -
masło
50 g -
oliwa
(nie EV) -
czosnek
1 ząbek -
rozmaryn świeży
1 gałązka -
seler naciowy
2-3 gałązki -
pasternak
2 szt. -
jabłko
1 duże -
marchewka
1 duża -
Pieprz biały mielony Prymat
mielony -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Zupa dyniowa po włosku - kremowa
Ryż wsypać do 2 litrów gorącej osolonej wody z gałązką rozmarynu.
Marchewki i pasternak obrać, umyć, pokroić w kawałki, seler naciowy pokroić w krążki - dodać do gotującego się ryżu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać kawałki upieczonej dyni oraz jabłko, razem gotować jeszcze kilka minut. Wyjąć rozmaryn, dodać wyciśnięty czosnek, masło i trochę oliwy, zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku białym pieprzem i dolać niewielką ilość mleka.
* Ryż arborio (przeznaczony do risotto) nadaje zupie aksamitnej konsystencji, ponieważ łatwo się rozkleja i oddaje sporo skrobi.
Komentarze (4)