Zupa dyniowa po włosku - kremowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kg hokkaido
  • ryż

    1/2 szkl. arborio
  • mleko

    do smaku
  • masło

    50 g
  • oliwa

    (nie EV)
  • czosnek

    1 ząbek
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • seler naciowy

    2-3 gałązki
  • pasternak

    2 szt.
  • jabłko

    1 duże
  • marchewka

    1 duża
  • Pieprz biały mielony Prymat

    mielony
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać, pokroić w cząstki, włożyć do rękawa foliowego, dodać cząstki obranego jabłka, wlać 2-3 łyżki wody, szczelnie zamknąć klamerką i upiec do miękkości dyni.

Ryż wsypać do 2 litrów gorącej osolonej wody z gałązką rozmarynu.
Marchewki i pasternak obrać, umyć, pokroić w kawałki, seler naciowy pokroić w krążki - dodać do gotującego się ryżu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać kawałki upieczonej dyni oraz jabłko, razem gotować jeszcze kilka minut. Wyjąć rozmaryn, dodać wyciśnięty czosnek, masło i trochę oliwy, zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku białym pieprzem i dolać niewielką ilość mleka.

* Ryż arborio (przeznaczony do risotto) nadaje zupie aksamitnej konsystencji, ponieważ łatwo się rozkleja i oddaje sporo skrobi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megg 09.10.2013 22:24
rewelacyjna zupka
Lis 09.10.2013 20:32
Mniam - smacznie zapowiadająca się zupka:)
Habibi 09.10.2013 19:06
Mam ostatnio chęć na kolorowe kremowe zupki :) Zwłaszcza żółte,pomarańczowe i czerwone jesienią smakują mi najbardziej ;) Od zeszłego tygodnia robię niemal same kremowe i wszystkie w kolorach słońca ;)
Smaczna_B 09.10.2013 18:58
no fajna ta zupka:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat