Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa po włosku - kremowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg hokkaido
ryż 1/2 szkl. arborio
mleko do smaku
masło 50 g
oliwa (nie EV)
czosnek 1 ząbek
rozmaryn świeży 1 gałązka
seler naciowy 2-3 gałązki
pasternak 2 szt.
jabłko 1 duże
marchewka 1 duża
Pieprz biały mielony Prymat mielony
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa po włosku - kremowa

Dynię obrać, pokroić w cząstki, włożyć do rękawa foliowego, dodać cząstki obranego jabłka, wlać 2-3 łyżki wody, szczelnie zamknąć klamerką i upiec do miękkości dyni.

Ryż wsypać do 2 litrów gorącej osolonej wody z gałązką rozmarynu.
Marchewki i pasternak obrać, umyć, pokroić w kawałki, seler naciowy pokroić w krążki - dodać do gotującego się ryżu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać kawałki upieczonej dyni oraz jabłko, razem gotować jeszcze kilka minut. Wyjąć rozmaryn, dodać wyciśnięty czosnek, masło i trochę oliwy, zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku białym pieprzem i dolać niewielką ilość mleka.

* Ryż arborio (przeznaczony do risotto) nadaje zupie aksamitnej konsystencji, ponieważ łatwo się rozkleja i oddaje sporo skrobi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 09.10.2013 22:24
rewelacyjna zupka
Lis 09.10.2013 20:32
Mniam - smacznie zapowiadająca się zupka:)
Habibi 09.10.2013 19:06
Mam ostatnio chęć na kolorowe kremowe zupki :) Zwłaszcza żółte,pomarańczowe i czerwone jesienią smakują mi najbardziej ;) Od zeszłego tygodnia robię niemal same kremowe i wszystkie w kolorach słońca ;)
Smaczna_B 09.10.2013 18:58
no fajna ta zupka:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak