Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa DYNIANKA z pyzami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
mleko 1 szklanka
ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa DYNIANKA z pyzami

1.Dynie obieramy, kroimy w grubą kostkę, następnie zalewamy ją jedną szklanką osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
2.W międzyczasie obieramy 1 kg surowych ziemniaków i ścieramy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Następnie wyciskamy wodę z ziemniaków przez lnianą ściereczkę, dodajemy jedno jajo, mąkę i dokładnie mieszamy.
3.Z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
4.Dyniankę ponownie zagotowujemy i wrzucamy małe pyzy. Gotujemy 15 minut, zalewamy mlekiem i doprawiamy.

Rada:
Dodatkowo- dla bardziej wyrazistego smaku do zupy można dodać omastę z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 05.09.2012 16:38
jeszcze nie jadłam takiej zupki, ale wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak