Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa drwali

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zupa

fasola 1 szklanka
groch 1 szklanka
śmietana 18 proc 200 ml
mąka pszenna 1/2 łyżki
rosół wołowy 2,5 l
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

klopsy

mięso mielone 50 dkg
bułka czerstwa 2 szt
czosnek 2 szt
jajko 1 szt
smalec do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

chleb

Chleb wiejski 6 kromek
kminek Prymat 1 łyżka
smalec do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa drwali

Kroki postępowania

1
Namoczyć groch i fasolę, kiedy spęcznieją odlać wodę i zlać rosołem. Wrzucić do garnka liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować aż do miękkości.
Krok 1 - Zupa drwali foto
2
Mięso mielone wymieszać z jajkami i namoczoną, odciśnięta bułką. Doprawić solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uformować kulki a następnie na rozgrzanym smalcu obsmażyć je ze wszystkich stron.
Krok 2 - Zupa drwali foto
3
Pod koniec gotowania włożyć do zupy klopsiki. Całość zabielić -wymieszać śmietanę z mąką, posolić ją i rozmieszać dokładnie a potem wlać do zupy. Doprawić do smaku. Zabieloną zupę gotować jeszcze około 5- 7 minut.
Krok 3 - Zupa drwali foto
4
Kromki chleba obsmażyć na złoty kolor na smalcu. Jeszcze gorące kromki posypać kminkiem i od razu zupę podawać. U nas zupa była dodatkowo posypana szczypiorkiem.
Krok 4 - Zupa drwali foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 03.09.2014 13:14
nie tylko dla drwali :)
caralajna 31.07.2014 14:27
pomysłowe zdjęcie! aż fajnie się ogląda :)
Ola1984 31.07.2014 07:56
Fajna stylizacja zdjęcia i ciekawa propozycja. Jest moc! :)
Anna133 31.07.2014 07:29
i foto piękne i zupa smaczna ~!
asiczekz 30.07.2014 22:45
musi być pyszna :)
Christopher 30.07.2014 22:24
Przy takiej aranżacji też nie odważę się narzekać. Każdy drwal i nie tylko będzie nasycony.
halina17 30.07.2014 22:20
Dobry pomysł na zdjęcie potrawy.
Ania84 30.07.2014 22:03
świetna zupka :) siekierka teź :P
barbara11561 30.07.2014 21:33
nie opłaci się nie zjeść lub narzekać na smak zupy-siekierka mówi sama za siebie że pyszna:)
Aleksandra/Olcia 30.07.2014 21:18
sycąca zupka
irenka 30.07.2014 21:10
smaczna zupa
Wafelek2601 30.07.2014 21:01
Ciekawa zupa
Katarzyna59 30.07.2014 21:00
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak