Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem

Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1/4 szt. (obrana i oczyszczona)
  • cukinia

    1 szt. (oczyszczona z nasion)
  • jajka

    2 szt.
  • mąka pszenna

    100 g
  • pestki dyni

    80 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • jogurt naturalny

    4 łyżki (gęsty)
  • koperek

    4 gałązki (do dekoracji)
  • cytryna

    1 szt.
  • krem chrzanowy Smak

    1 słoik
  • pstrąg wędzony

    4 filety (bez skóry)
  • sól ziołowa

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
Dynię podgotować w lekko posolonej wodzie, ponieważ cukinia jest delikatniejsza i placki wtedy szybciej się usmażą.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą ziołową, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni i posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku pieprzem czarnym i solą ziołową.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
Następnie ściągamy je z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
Placki ułożyć na talerzach i podawać z filetami wędzonego pstrąga, cytryną i kremowym chrzanem.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
Dodatkowo dekorujemy koperkiem i pestkami dyni (możemy je uprażyć).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat