Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia
1/4 szt. (obrana i oczyszczona)
cukinia
1 szt. (oczyszczona z nasion)
jajko
2 szt.
mąka pszenna
100 g
pestki dyni
80 g
czosnek
2 ząbki
olej rzepakowy
(do smażenia)
jogurt naturalny
4 łyżki (gęsty)
koperek
4 gałązki (do dekoracji)
Sklep Prymat
cytryna
1 szt.
krem chrzanowy Smak
1 słoik
pstrąg wędzony
4 filety (bez skóry)
Sól ziołowa jodowana Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem

Kroki postępowania

1
Dynię podgotować w lekko posolonej wodzie, ponieważ cukinia jest delikatniejsza i placki wtedy szybciej się usmażą.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
2
Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą ziołową, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni i posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku pieprzem czarnym i solą ziołową.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
3
Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
4
Następnie ściągamy je z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
5
Placki ułożyć na talerzach i podawać z filetami wędzonego pstrąga, cytryną i kremowym chrzanem.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto
6
Dodatkowo dekorujemy koperkiem i pestkami dyni (możemy je uprażyć).
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 19. Placki z dyni i cukinii podane z kremem chrzanowym i wędzonym pstrągiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak