Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czekoladowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
herbatniki do podania
czekolada gorzka do podania
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czekoladowa

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel.
Połowę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej części rozprowadzamy kakao, cukier waniliowy oraz mąki. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy razem około 3 min by mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy z ognia. Całość łączymy z utartymi żółtkami, wlewając cienkim strumieniem cały czas ubijając. Lekko spieniona zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy tartą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:45
Super przepis
sezamek 29.12.2016 23:30
ciekawa ta zupa
w mojej kuchni 29.12.2016 22:52
pomysłowa zupa dla czekoladolubnych
Franciszek 29.12.2016 19:25
ciekawa zupa
Stenka 29.12.2016 18:44
ciekawa propozycja
Marta1986 29.12.2016 18:41
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak