Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa chlebowa z ogórkiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Powróciłem z "nową" zupą chlebową. Tym razem w wersji ogórkowej. Jak już kiedyś wspominałem, "zbieram" to, co "normalnie" ktoś wylewa lub wyrzuca. Sok z kiszonych ogórków jest naturalny probiotykiem, więc opcjonalnie można wypić, przyda nam się na zdrowie.

Składniki:

Składniki:

chleb czerstwy 300 gramów
sok z ogórków kiszonych 300 mililitrów
boczek wędzony 200 gramów
ziemniak 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
posiekany koperek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chlebowa z ogórkiem

Zupa chlebowa z ogórkiem jest mega sycąca, aromatyczna i delikatna w smaku. Oczywiście, zamiast wody, możecie użyć niedzielnego rosołu. Wtedy smak będzie bardziej intensywny.

Nie zapomnijcie też, że wędzony boczek puszcza sól, więc za bardzo nie doprawiajcie. Najlepiej doprawcie na talerzu.

Chleb kroimy w kostkę, zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy posiekany czosnek, zagotowujemy i miksujemy.
Pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przekładamy do zupy.
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Razem z sokiem dodajemy do zupy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Zupa chlebowa z ogórkiem to znakomity przykład kuchni #zerowaste, w której nic się nie zmarnuje.

Przepisy jak gotować smacznie, sprytnie i oszczędnie znajdziesz w tym darmowym ebooku >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak