Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa chlebowa z boczkiem wędzonym

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Warto użyć go do przygotowania zupy chlebowej z dodatkiem wędzonego boczku. Rozgrzewa i smakuje wyśmienicie! 

Składniki:

Składniki:

chleb czerstwy 300 gramów
boczek wędzony 200 gramów
skóra z boczku 1 kawałek
cebula 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
marchew 1 sztuka
natka pietruszki 3 łyżki
bulion warzywny 1.5 litra
Kminek mielony Prymat 0.5 łyżeczki
ząbki czosnku 2 sztuki
Smalec wieprzowy 1 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chlebowa z boczkiem wędzonym

Zamiast wyrzucać czerstwy chleb użyj go do przygotowania aromatycznej zupy chlebowej. Potrawa smakuje wybornie, a przy tym idealnie wpisuje się w ideologię ZERO WASTE - nie marnujemy jedzenia tylko wykorzystujemy je do właściwych dań :) 

Do rondelka z bulionem dodajemy skórę z boczku oraz chleb. Od momentu zawrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kilka minut. Blendujemy.

Wrzucamy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę (u mnie w półtalarki). Gotujemy do miękkości warzyw.

Na rozgrzanym smalcu, smażymy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Całość przekładamy do zupy, dodając kminek oraz posiekaną zieleninę.

Na koniec doprawiamy zupę chlebową solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak