Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa ze świeżym estragonem i grzankami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 6 sztuk
masło 5 łyżek
bulion 1 litr
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
kajzerka 3 sztuki
estragon 2 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa ze świeżym estragonem i grzankami

Cebule obieramy w łupin i kroimy w plasterki. ¾ cebuli delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami masła. Tak przygotowaną cebulę oraz surową wrzucamy do gotującego się bulion z zielem angielskim, liściem laurowych, owocem jałowca. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 30 minut. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy 2 gałązki świeżego estragonu. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Trzy łyżki masła rozpuszczamy na dużej, rozgrzanej patelni i wrzucamy na nie pokrojone w średniej wielkości kostkę bułki kajzerki. Podsmażamy, często mieszając, by nasze grzanki były chrupiące, ale nie spalone.

Gotową zupę podajemy jeszcze gorącą posypaną chrupiącymi grzankami. Zupa szczególnie doskonała na jesień i zimę :)


P.S. Błędy w składnikach nie są zależne od mnie, formularz wstawia to co chce, bez możliwości edycji!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 18.11.2013 15:34
wygląda świetnie, ciekawe składniki, nie dodawałam takich:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak