Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z paprykowymi grzankami
W wodzie zagotowujemy skrzydełka, marchew, pietruszkę, seler, por, opaloną na palniku cebulę, ziele, liść laurowy, pieprz. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok godziny. Na 15 minut przed końcem solimy zupę.
ZUPA:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ją ok 20-30 minut od czasu do czasu zamieszać. Cebula powinna być zrumieniona - chcemy uzyskać ciemny wywar.
Do cebuli dodać czosnek, tymianek, pieprz, zalać gorącym wywarem, gotować ok 15 minut. Na koniec dosolić jeśli potrzeba.
Gotową zupę podawać z serem i grzankami.
GRZANKI:
Czerstwe pieczywo pokroić na 1cm kwadraciki, obficie posypać papryką słodką mieloną, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni ok 10 minut. W połowie czasu grzanki wymieszać.