Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z grzankami serowo- czosnkowymi
-gotujemy wodę z bulionem,
-dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (gotujemy 10 min przed wrzuceniem cebuli,
W między czasie przygotowujemy cebulę:
-cebulę kroimy w kostkę,
-smażymy na oleju tak długo aż się nie zeszkli,
-dodajemy do niej ząbek czosnku drobno zduszony, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem,
-wsypujemy do bulionu z warzywami i dusimy razem około 30-40 min na małym ogniu pod przykryciem,
-w międzyczasie przyprawiamy do smaku,
-gdy zupa jest gotowa kroimy bagietkę na krążki (wielkości kromki chleba)
-smarujemy je odrobina masła i obsypujemy granulowanym czosnkiem oraz serem
-zapiekamy i podajemy
Zupkę na koniec można posypać natką pietruszki. Można ją również zmiksować za pomocą blendera.
Serdecznie polecam wielokrotnie już sprawdzony przepis. Zupa jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, a do tego łatwa w przyrządzeniu. Gorąco polecam i życzę smacznego :)