Zupa cebulowa z grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kości wieprzowe

  • cebula

    6 sztuk
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • por (biała część)

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • liść laurowy

    3-4 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • olej do smażenia

  • śmietana słodka

  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso/koście zalać wodą (max 2 litry) i zagotować.
Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora.
Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę wrzucić do wywaru pod koniec gotowania się zupy, a następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek oraz tymianek.
Całość doprawić solą i pieprzem, a na końcu opcjonalnie zabielić śmietaną.
Zupę podawać z grzankami.
(Można też posypać posiekaną natką pietruszki i/lub startym żółtym serem.)
Diana Rusiłowicz
Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 26.06.2017 19:00
Dziękuję :)
gusia1000 25.06.2017 17:30
Dobra zupa.
Bernadeta1 25.06.2017 14:43
lobię taka zupkę bardzo smaczna
Ania321 25.06.2017 11:47
bardzo lubię :)
Diana Rusiłowicz 25.06.2017 11:32
Fakt, jest smaczna.
Diana Rusiłowicz 25.06.2017 11:32
Dziękuję :)
anka1988 25.06.2017 10:57
jedna z moich ulubionych
Motorek 25.06.2017 09:37
Pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat