Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kości wieprzowe
-
cebula
6 sztuk -
marchewka
2 sztuki -
pietruszka
1 sztuka -
seler
1/4 sztuki -
por (biała część)
1/2 sztuki -
czosnek
2-3 ząbki -
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
5 sztuk -
majeranek
1 łyżeczka -
tymianek
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
olej do smażenia
-
śmietana słodka
-
grzanki
Przepis i sposób przygotowania Zupa cebulowa z grzankami
Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora.
Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę wrzucić do wywaru pod koniec gotowania się zupy, a następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek oraz tymianek.
Całość doprawić solą i pieprzem, a na końcu opcjonalnie zabielić śmietaną.
Zupę podawać z grzankami.
(Można też posypać posiekaną natką pietruszki i/lub startym żółtym serem.)
Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się