Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa z grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 5 szt
czosnek ząbki 2 szt
ser ementaler 100 g
wino białe wytrawne 200 ml
masło 3 łyżka
mąka 2 łyżka
bulion 1 litr
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bułka 4 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z grzankami

cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle wymieszanym z oliwą. Oprószyć mąką i smażyć dalej, aż mąka nabierze złotego koloru. Wlać wino i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli. Cebulę zalać bulionem, dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 45 minut.
Bułkę pokroić w drobna kostkę i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przygotować 4 naczynia kamionkowe. Wlać do nich zupę, posypać grzankami i na wierzchu położyć plasterki ementalera. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 200 stopni. Gdy ser się stopi, wyjąć i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 12.02.2013 18:28
dobra
mirosława4 12.02.2013 18:28
dobra
Bernadeta1 25.01.2013 17:12
ostatnio jadłam i bardzo mi smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak