Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica cielęca 400 g
ser roquefort 100 g
masło 100 g
pieczarki 150 g
szalotka 2 szt.
wino białe wytrawne 50 ml
śmietana 18-procentowa 250 ml
Kolendra cała Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
chrzan tarty
olej 15 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort

Kroki postępowania

1
Szalotkę kroimy cieniutko, a pieczarki kroimy w ćwiartki. Polędwicę kroimy na kawałki, aby po delikatnym ugnieceniu uzyskać średniej wielkości medaliony.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
2
Medaliony doprawiamy solą i pieprzem (ważne: mięso doprawiamy przed smażeniem). Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju (opcjonalnie dodajemy masło). Na rozgrzaną patelnię kładziemy medaliony cielęce i smażymy je od 2 do 4 minut z każdej strony.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
3
Podsmażoną cielęcinę przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem. Następnie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 5-6 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
4
Na już rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, smażymy je do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy szalotkę, chwilę podsmażamy i dodajemy białe wino. Wszystkie składniki na patelni mieszamy ze sobą i dodajemy śmietanę. Znów mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
5
Ser roquefort kroimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię, wszystko razem mieszamy do uzyskania sosu. Sos doprawiamy kolendrą i gałką muszkatołową, wszystko jeszcze raz mieszamy – sos jest gotowy. Dla zaostrzenia smaku można dodać do sosu w trakcie jego robienia chrzan tarty wedle uznania.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
6
Wyjmujemy medaliony cielęce z piekarnika i układamy na talerzu. Polewamy je sosem, dekorujemy talerz listkiem bazylii i danie jest gotowe do podania.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak