Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica cielęca
400 g
ser roquefort
100 g
masło
100 g
pieczarki
150 g
szalotka
2 szt.
wino białe wytrawne
50 ml
śmietana 18-procentowa
250 ml
Kolendra cała Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
chrzan tarty
Sklep Prymat
olej
15 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort

Kroki postępowania

1
Szalotkę kroimy cieniutko, a pieczarki kroimy w ćwiartki. Polędwicę kroimy na kawałki, aby po delikatnym ugnieceniu uzyskać średniej wielkości medaliony.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
2
Medaliony doprawiamy solą i pieprzem (ważne: mięso doprawiamy przed smażeniem). Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju (opcjonalnie dodajemy masło). Na rozgrzaną patelnię kładziemy medaliony cielęce i smażymy je od 2 do 4 minut z każdej strony.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
3
Podsmażoną cielęcinę przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem. Następnie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 5-6 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
4
Na już rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, smażymy je do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy szalotkę, chwilę podsmażamy i dodajemy białe wino. Wszystkie składniki na patelni mieszamy ze sobą i dodajemy śmietanę. Znów mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
5
Ser roquefort kroimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię, wszystko razem mieszamy do uzyskania sosu. Sos doprawiamy kolendrą i gałką muszkatołową, wszystko jeszcze raz mieszamy – sos jest gotowy. Dla zaostrzenia smaku można dodać do sosu w trakcie jego robienia chrzan tarty wedle uznania.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto
6
Wyjmujemy medaliony cielęce z piekarnika i układamy na talerzu. Polewamy je sosem, dekorujemy talerz listkiem bazylii i danie jest gotowe do podania.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.11: Medalion cielęcy z sosem roquefort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zlomierz 22.06.2024 18:35
Pozmieniałem na gorgonzollu sos też fajny wyszedł, ale ilości z przepisu dają ilość sosu na kilogram mięsa, nie na podane 400g, chyba żeby wszystko podać na makaronie z resztą sosu, a nie jedynie polać, udekorować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak