Zupa cebulowa bez zapiekania

Zupa cebulowa bez zapiekania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    4 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • bulion warzywny

    1 litr
  • bagietka

    8 kromek
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
Zupa jest bardzo prosta ale czasochłonna, ponieważ trzeba pilnować cebuli, żeby się nie przypaliła. Uwierzcie mi, warto. Zupa ma niepowtarzalny smak. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę. Szklimy je na 1 łyżce masła pod przykryciem. Często mieszamy i sprawdzamy czy się nie przypala.
Krok 2 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
Gdy cebula jest już zeszklona (trwa to około 10-15 minut) dodajemy 1 łyżeczkę tymianku. Lepiej nie przyspieszać szklenia cebuli, zwiększając temperaturę, ponieważ przypalona cebulka sprawi, że zupa będzie gorzka i niesmaczna. Po chwili wlewamy wino.
Krok 3 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
Pozostawiamy cebulkę na ogniu jeszcze kilka minut. Gdy zacznie przybierać karmelowy kolor wlewamy bulion warzywny. Zupa ma się teraz pogotować około 10 minut. Jeśli zaistnieje taka konieczność można dosolić do smaku. To zależy od stopnia dosolenia bulionu.
Krok 4 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
Grzaneczki smarujemy z obu stron masłem i podsmażamy (a raczej podsuszamy) na patelni.
Krok 5 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
Zupę nalewamy do talerzy, na wierzchu układamy 2 grzaneczki i posypujemy tartym serem.
Krok 6 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
Nie wiem czy to wino, czy tymianek, ale zupa ma niepowtarzalny smak. Bardzo polecam. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ppaulina

25.07.2013 19:32
smacznie wygląda

Megg

27.02.2013 16:45
hmm musi być pyszna :)

cooleczka

25.02.2013 13:04
świetna

Alex_M

25.02.2013 10:33
wspaniala! musze zrobic!

leonowie

25.02.2013 10:27
super

Zosia1

25.02.2013 10:11
na pewno bardzo smaczna i lekka-jak to u Francuzów:)

wiola333

25.02.2013 09:57
daję smacznie

wiola333

25.02.2013 09:57
pyszna

Boska_Agatka

25.02.2013 09:44
super

gosia1988

25.02.2013 09:25
smaczna zupka i fajnie podana

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat