Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa buraczkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 1 duży
porcja rosołowa 1 sztuka
mąka pszenna 1 płaska łyżka
mleko 0,5 szklanki
włoszczyzna 1 pęczek
ocet do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa buraczkowa

Porcję rosołową umyj, przełóż do garnka z wodą ( około 1 litr wody) i gotuj na małym ogniu. Gdy mięso zrobi się miękkie dodaj oczyszczoną włoszczyznę. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmij mięso i warzywa, wywar przecedź, aby był klarowny.

Buraka dokładne wyszoruj, obierz i umyj. Pokrój go w plasterki. Około pół litra wody wlej do garnka/rondla oraz dodaj łyżkę octu, wrzuć pokrojonego buraka i gotuj do miękkości. Gdy buraczek będzie już miękki, wyjmij go z garnka i wlej do esencji buraczkowej wcześniej przygotowany wywar mięsny. ( mięso można wykorzystać jako nadzienie do krokietów). Całość zagotować.

Przygotować zawiesinę z mąki i mleka.
Wlać na gotujący się wywar energicznie mieszając.
Całość doprawić do smaku octem i cukrem.
Zupę buraczkową podawać z ugotowanymi świderkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 15.10.2015 13:18
smakowicie na talerzu
w mojej kuchni 13.10.2015 12:12
moje smaki na talerzu..
gosia1988 13.10.2015 11:36
lubię taką :)
Wacław 13.10.2015 11:35
pyszna zupa ale wolałbym z ziemniakami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak