Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa buraczkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar mięsny 2 l
buraki czerwone 5 szt
cebula biała 1 szt
ziemniaki wedle uznania
olej 2 łyżki
ocet 3 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa buraczkowa

Gotujemy wywar z mięsa. Buraki obieramy trzemy na tarce jarzynowej,ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Do gotującego się wywary dodajemy starte buraczki i gotujemy około 20 minut. Dodajemy ziemniaki - dalej gotujemy aż będą prawie miękkie. Dolewamy ocet i wrzucamy podsmażoną cebulkę. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli jest mało kwaskowa można dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 04.02.2015 16:13
bardzo dobry przepis, polecam
Konczi 01.08.2013 22:03
takiej nie jadłam jeszcze
babi17 11.01.2013 10:51
mniam
dagmara020 10.01.2013 20:45
pycha:)
Adamorek 25.08.2012 23:51
smaczna
EWI 30.07.2012 14:36
lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak