Zupa buraczkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Domowa zupa buraczkowa, z tartych buraczków z ziemniaczkami, zabielana śmietaną.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    800 gramów
  • marchew

    4 sztuki
  • ziemniaki

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • ocet

    4 łyżki
  • śmietana kwaśna

    200 gramów
  • Kostki rosołowe Kucharek

    2 sztuki
  • woda

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa buraczkowa foto
Buraki dokładnie umyć i osuszyć.
Krok 2 - Zupa buraczkowa foto

Umyte buraki zetrzeć na oczkach średniej wielkości.

Krok 3 - Zupa buraczkowa foto
Marchew obrać i zetrzeć na wiórki. Dodać do startych buraków.
Krok 4 - Zupa buraczkowa foto
Ziemniaki obrać, zetrzeć na wiórki, dodać do marchwi i buraków. Całość zalać wodą, dodać kostkę warzywną, pokrojonego pora i obraną cebulę. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Krok 5 - Zupa buraczkowa foto
Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, dodać ocet i koperek.
Krok 6 - Zupa buraczkowa foto
Śmietanę przełożyć do miski, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Zahartowaną śmietanę dodać do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 08.03.2016 23:39
uwielbiam...to smak mojego dzieciństwa;godna polecenia chociażby z tego powodu,że bardzo zdrowa
misia123410 08.03.2016 17:15
Jakie pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat