krem z buraków z mlekiem kokosowym

krem z buraków z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    3-4
  • ziemniak

    1 duży do zupy
  • ziemniak

    3 do pieczenia
  • koperek

    do podania
  • cebula

    pół
  • imbir

    1,5cm
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • mleko kokosowe

    400g
  • oliwa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania krem z buraków z mlekiem kokosowym

Zainspirowana przepisem ze strony: http://www.epicurious.com/rees/food/views/Beet-Ginger-and-Coconut-Milk-Soup-51188420

Zmodyfikowane przeze mnie :)

Buraki owinąć folią do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez 1,5h, do miękkości (zależy dużo
również od wielkości buraka, warto monitorować jego miękkość) Upieczone buraki, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki pokroić na talarki, polać je oliwą i lekko posolić. Piec w rozgrzanym piekarniku do zarumienienia się ziemniaków
(u mnie to trwało ok.15-20 min.)
Cebulę rozdrobnić z czosnkiem i imbirem oraz kilkoma łyżkami wody na pastę (można użyć blendera).
W garnku rozgrzać nie dużo oliwy, dodać pastę i całość przesmażyć, dodać ziemniaki, paprykę słodką, kmin rzymski oraz 1 szklankę
wody. Całość gotować pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodać pokrojone buraki oraz mleko kokosowe. Całość chwilę gotować.
Następnie zdjąć z gazu, ostudzić trochę zupę, dodać pieprz cayenne oraz sok z cytryny. Całość zmiksować.
Podawać z koperkiem oraz pieczonymi ziemniakami.



Jest to na prawdę super propozycja, by zaskoczyć rodzinkę lub znajomych czymś nowym. Według mnie burak otrzymuje nowe życie,
zupa jest aromatyczna, lekko pikantna oraz kremowa. Nie bójcie się, nie jest słodka, jest wytrawna, pełna aromatów i ma
charakter! Polecam najmocniej!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

IwonaDD 04.03.2014 15:38
ciekawe połączenie smaków
Zdzisław 03.03.2014 11:37
dla mnie smaczna potrawa
brioszka 03.03.2014 11:30
polecam! dla mnie to ciekawa alternatywa dla naszego barszczu. burak to cudowne warzywo, który ma duży potencjał :)
Ania84 03.03.2014 11:18
ciekawe połączenie smaków, może się odważę spróbować :)
Niki22 03.03.2014 10:29
ciekawa propozycja :)
MagdaXXX 03.03.2014 10:20
fajny pomysł z tym mlekiem kokosowym musi być przepyszne
Adam/ZUB3R 03.03.2014 10:17
wygląda bardzo smacznie
Megg 03.03.2014 10:16
wyśmienita zupka
AZgotuj 03.03.2014 09:44
genialny smak, fantastyczna zupa!:)
Koper 03.03.2014 09:29
Mleko kokosowe musi nadawać bardzo ciekawy smak tej zupie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat