Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
burak
3-4 -
ziemniak
1 duży do zupy -
ziemniak
3 do pieczenia -
koperek
do podania -
cebula
pół -
imbir
1,5cm -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku -
Kmin rzymski mielony Prymat
do smaku -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
sok z cytryny
2-3 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
czosnek
2 ząbki -
mleko kokosowe
400g -
oliwa
Przepis i sposób przygotowania krem z buraków z mlekiem kokosowym
Zmodyfikowane przeze mnie :)
Buraki owinąć folią do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez 1,5h, do miękkości (zależy dużo
również od wielkości buraka, warto monitorować jego miękkość) Upieczone buraki, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki pokroić na talarki, polać je oliwą i lekko posolić. Piec w rozgrzanym piekarniku do zarumienienia się ziemniaków
(u mnie to trwało ok.15-20 min.)
Cebulę rozdrobnić z czosnkiem i imbirem oraz kilkoma łyżkami wody na pastę (można użyć blendera).
W garnku rozgrzać nie dużo oliwy, dodać pastę i całość przesmażyć, dodać ziemniaki, paprykę słodką, kmin rzymski oraz 1 szklankę
wody. Całość gotować pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodać pokrojone buraki oraz mleko kokosowe. Całość chwilę gotować.
Następnie zdjąć z gazu, ostudzić trochę zupę, dodać pieprz cayenne oraz sok z cytryny. Całość zmiksować.
Podawać z koperkiem oraz pieczonymi ziemniakami.
Jest to na prawdę super propozycja, by zaskoczyć rodzinkę lub znajomych czymś nowym. Według mnie burak otrzymuje nowe życie,
zupa jest aromatyczna, lekko pikantna oraz kremowa. Nie bójcie się, nie jest słodka, jest wytrawna, pełna aromatów i ma
charakter! Polecam najmocniej!
Komentarze (10)