Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa brzadowa z suszonymi grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka suszone 1 garść
gruszki suszone 1 garść
śliwki suszone 1 garść
wiśnie suszone 1 garść
grzyby suszone 3 garście
woda ciepła 4 szklanki
miód 1/2 łyżki
jajko 1 sztuka
śmietana kremówka 1/3 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa brzadowa z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Owoce przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, przykryć, odłożyć na godzinę do namoczenia. Grzyby (użyłam suszonych koźlarzy) przełożyć do drugiego garnka, zalać szklanką wody, również odłożyć na godzinę do namoczenia.
Krok 1 - Zupa brzadowa z suszonymi grzybami foto
2
Namoczone owoce wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki (po namoczeniu łatwiej się je kroi), włożyć z powrotem do wody, w której się moczyły. Jak grzyby są duże, to też je pokroić. Owoce i grzyby ugotować do miękkości (osobno).
Krok 2 - Zupa brzadowa z suszonymi grzybami foto
3
Ugotowane grzyby dodać do owoców. Dodać też 4 łyżki wywaru, w którym grzyby się gotowały, miód, trochę soli i pieprzu. Zupę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Krok 3 - Zupa brzadowa z suszonymi grzybami foto
4
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Krok 4 - Zupa brzadowa z suszonymi grzybami foto
5
Zawiesinę powoli wlewać do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Gotować jeszcze ok. pół minuty. Zupę można również podawać z dodatkiem drobnych klusek.
Krok 5 - Zupa brzadowa z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 01.07.2017 23:06
Ciekawy przepis :)
RenataZ-et 01.07.2017 22:53
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak