Zupa brokułowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 duży
  • ziemniaki

    3-4 średnie
  • korzeń pietruszki

    1 średni
  • rosół

    6 szkl
  • serek topiony

    100 g
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    3-4 kulki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • chili pieprz cayenne

  • śmietana

    odrobina do dekoracji
  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i pietruszkę obrać umyć, pokroić w kostkę.
Brokuła podzielić na różyczki, łodygi obrać i pokroić w kostkę.
Rosół zagotować, wrzucić do niego ziemniaki, pietruszkę i łodygi selera oraz listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego . Gotować ok 15 minut, po czym dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze 5-7 minut.
2. Z zupy wyjąć połowę różyczek brokuła, listek i ziele.
Do garnka dodać serek topiony i całość zmiksować blenderem.
Zupę podawać z grzankami i różyczkami brokuła.
3. Dla niejadka zupę odpowiednio dekorujemy.
Z brokuła robimy oczy, nos i włosy z grzanki, a buzię ze śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 26.06.2017 08:23
Polecam, szybka i smaczna.
olkaaa 25.06.2017 21:19
muszę spróbować
bertpvd 25.06.2017 20:46
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat