Zupa brokułowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion

  • podudzia z indyka

    1 sztuka
  • włoszczyzna

    1 pęczek (z natką)
  • czosnek

    2 ząbki
  • liście laurowe

    4 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 ziarna
  • woda

    4 l

Dodatkowo

  • brokuł

    1 duży
  • ziemniaki

    10 sztuk
  • marchew

    4 sztuki
  • śmietana 18 proc

    300 g
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1,5 łyżki
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa brokułowa foto
Podudzie z indyka dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz, czosnek, liście laurowe i włoszczyznę (z natką). Gotujemy 40 minut.
Krok 2 - Zupa brokułowa foto
Po tym czasie bulion przelewamy przez sito i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w plasterki marchew
Krok 3 - Zupa brokułowa foto
oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
Krok 4 - Zupa brokułowa foto
Po tym czasie dodajemy podzielony na różyczki brokuł, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotujemy 10 minut (do miękkości brokuła). Śmietanę dokładnie rozprowadzamy na misce z 1 łyżką wazową wywaru. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę zagotowujemy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 05.10.2015 22:06
Za zupa musi być przepyszna :)
w mojej kuchni 01.10.2015 10:02
pyszne danie do zjedzenia
Madzai 01.10.2015 09:09
Też robię taką zupkę :) pyszna
misia53 30.09.2015 22:30
smakowałaby mi bardzo
Babeczka35 30.09.2015 22:05
Uwielbiam takie zupki:)
jagoda5913 30.09.2015 19:39
dobra zupa
Madziela 30.09.2015 18:06
uwielbiam brokuła i wszystko co z niego przyrządzone a zupka wygląda tak, ze monitor chyba zaraz zjem :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat