Domowy bulion warzywny

Domowy bulion warzywny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Domowy bulion warzywna to delikatna, lekkostrawna zupa. Gotując go więcej, masz gotową bazę dla zup i dań. Jego smak pochodzi z gotowanych warzyw, grzybów, przypraw i ziół.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • marchewka

    2 szt
  • por

    1/2 szt
  • seler korzeniowy

    1/4 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • kapusta biała

    1/8 szt
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • grzyby suszone

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 ziaren
  • Sól różowa himalajska w tubie

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowy bulion warzywny

Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewkę kroimy na pół przekładamy do garnka, dodajemy pora, pietruszkę (korzeń), selera i liść kapusty. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także przyprawy (oprócz soli).

Wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy (woda nie może zacząć wrzeć ), a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 30 minut.

Po tym czasie dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę (jeśli macie kuchnię indukcyjną cebulę można przypalić na mocno rozgrzanej patelni) i gotujemy minimum 1, 5 godziny na wolnym ogniu.

Bulion doprawiamy do smaku solą gotujemy jeszcze 15 minut.

Ugotowany bulion przecedzamy na sitku i przelewamy do słoiczków – trzymamy lodówce (do 2 tygodni ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat