Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy bulion warzywny

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Domowy bulion warzywna to delikatna, lekkostrawna zupa. Gotując go więcej, masz gotową bazę dla zup i dań. Jego smak pochodzi z gotowanych warzyw, grzybów, przypraw i ziół.

Składniki:

woda 2 litry
marchewka 2 szt
por 1/2 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
pietruszka 1 szt
kapusta biała 1/8 szt
natka pietruszki 2 gałązki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szt
cebula 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
grzyby suszone 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Sól różowa himalajska w tubie

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy bulion warzywny

Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewkę kroimy na pół przekładamy do garnka, dodajemy pora, pietruszkę (korzeń), selera i liść kapusty. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także przyprawy (oprócz soli).

Wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy (woda nie może zacząć wrzeć ), a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 30 minut.

Po tym czasie dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę (jeśli macie kuchnię indukcyjną cebulę można przypalić na mocno rozgrzanej patelni) i gotujemy minimum 1, 5 godziny na wolnym ogniu.

Bulion doprawiamy do smaku solą gotujemy jeszcze 15 minut.

Ugotowany bulion przecedzamy na sitku i przelewamy do słoiczków – trzymamy lodówce (do 2 tygodni ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak